Stilar>Skinhead<

Jag älskar allt som har med kläder att göra så jag tänkte börja med  en ny kategori, stilar, stilar är mycket mer än bara kläder.:D


Den första är Skinheads

Skinhead är en subkultur. Om vi idag tänker på en skinhead tänker vi oftast på en person m bombar jacka, kängor och rakad skalle(om de är killar) och att det är rasister, men skinheads var från börja antirasistisk och hela stilen utvecklades från modskulturen som inspirerades från ungdommar från jamaica som klädde sig  som i de amerikanska gangstersfilmerna de var såkallade rudeboys.

Modsen kom på 60-talet och var kända för sina vespor o kostymer, men när hippierörelsen började bli inne splittrades modsen. Medelklass modsen började ha längre hår och medans de andra modsen istället blev "hard mods" och klippte sig kort för att visa avstånd från hippies. De var det första skinheadsen, de inspirerades av modsen och fick sin egen stil, med kängor och jeans.På den tiden fanns både vita och svarta skinheads och då jamaicaner imigrerade till England og det med sig musiken ska som blev skinheadens ledtema.

Skinheads med rasistiska åsikter har alltid funnits, precis som det funnits rasister överhuvudtaget. Under punkens uppsving i england på
70-talet så började dock ett antal punkband kalla sig rasister och gick med i det högerextrema partiet National Front . De började värva personer från arbetarklassen, då också skinheads, som var trötta på att "invandrarna förstörde för dem" och "tog deras jobb ifrån dem". De fick därför stort mediapådrag, eftersom de begick rasistiska våldsdåd. Istället för att skriva att "nazister slog ihjäl ivandrare", så skrev tidningarna att "skinnskallar slog ihjäl invandrare". Eftersom skinheads redan då var förknippade med våld och hårda slagsmål var det lätt för journalisterna att dra den parallellen. Denna mediebild som då skapades är det värsta som hänt skinheadkulturen, och förföljer den fortfarande.

Skinnskallar är oftast väldigt märkesmedvetna. Jackan ska vara en Ben Sherman, Merc eller Lonsdale, tröjan en Fred Perry, byxorna Levi's och skorna Dr Martens. Hängslen ingår oftast i klädseln och nederkanten på jeansen är uppvikt. "Dress smart, Dress sharp".

Skinnskallar lyssnar oftast på ska, reggae och Oi!. Oftast är huvudet rakat eller kortklippt (en skinnskalle med hår kallas för herbert). Tjejerna brukar ha en frisyr som kallas chelsea och tjejerna själva kallas ibland skinette eller skingirls. Håret är rakat av praktiska skäl, och mest för att ingen ska dra i det om man hamnar i slagsmål.

De olika skinnheads grupperna:

  • Originals - Dessa är trogna Spirit of 69 och lyssnar oftast på Oi, ska eller reggae. De är oftast prydligt klädda med donkeyjackor, harringtons och crombies. Traditionell skinhead.
  • SHARPs - SHARP är en förkortning av SkinHeads Against Racial Prejudice och är militanta anti-rasister.
  • Benskallar (eller boneheads) kallas de nazistiska skinnskallarna av de andra. Dock är ordet naziskin vanligast.
  • Fencewalker är en skinnskalle som har både rasistiska och anti-rasistiska skinnskallekompisar.
  • Herbert är en skinnskalle med hår.
  • Suedehead en en skinnskalle som går klädd i kostym. Inspiration från modsen.
  • Redskin är en skinnskalle med uttalat socialistiska ideal.
  • RASH är en förkortning för Red and Anarchist SkinHeads. En organisation av redskins som bland annat arrangerar fotbollsturneringar. Klart politiskt uttalade.

Texten är tagen från susning.se med vissa ändringar jag gjort


Efter att ha sett This is England tycker jag verkligen att stilen är cool, det är bara synd att de förknippas ganska mycket med rasism, men enligt susning.se är de flesta skinheads (just nu) antirasisiter eftersom nynasisterna börjar gå tillbaka till "välkammat och hitlerjugendplagg", vilket är bra så en sån cool inte längre ska förknippas med något så dåligt som rasiter av alla slag.


Kommentarer
Postat av: Paco

Varifrån har du copy/pastat det här då? Tönt.

Postat av: Estefany

svar till Paco: som jag SKREV i texten "Texten är tagen från susning.se med vissa ändringar jag gjort".

2008-08-15 @ 15:05:28
URL: http://mystuff.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback